



RIETI - 21st Century COE Hi-Stat Program Workshop

Industry- and Firm-Level Total Factor Productivity and Economic Growth in Japan

Time and Date: 9:30-17:50 Monday July 24th, 2006; 9:00-11:45 Tuesday July 25th, 2006 **Venue:** RIETI's seminar room (1121, 11th floor, METI Annex)

1-3-1, Kasumigaseki Chiyoda-ku, Tokyo

http://www.rieti.go.jp/en/about/map.html

Language: English (no interpretation available)

Fee: Free

Host: Research Institute of Economy, Trade and Industry (RIETI)

Hitotsubashi University 21st Century COE Program, Research Unit for Statistical Analysis in Social Sciences

Monday July 24th, 2006 9:30-17:50

	—		
09:30-12:00	150 min.	Part I: Econo	mic Growth in Japan: Analysis Based on the JIP
		Database	
			Chair: MOTOHASHI Kazuyuki (Faculty Fellow, RIETI/
			Professor, Department of Technology Management for
			Innovation, The University of Tokyo)
9:30-10:50	80 min.	"JIP Databas	
9:30-9:55	25 min.	Presentation:	FUKAO Kyoji (Faculty Fellow, RIETI / Professor,
			Institute of Economic Research, Hitotsubashi
			University)
9:55-10:20	25 min.		MIYAGAWA Tsutomu (Former Faculty Fellow, RIETI /
			Professor, Faculty of Economics, Gakushuin
			University)
10:20-10:35	15 min.		TOKUI Joji (Professor, Faculty of Economics, Shinshu
			University)
10:35-10:50	15 min.		ITO Keiko (Assistant Professor, School of Economics,
			Senshu University)
10:50-11:05	15 min.	Coffee Break	
11:05-11:45	40 min.		
11:05-11:15	10 min.	Comments:	Dale W. JORGENSON (Samuel W. Morris University
			Professor, Department of Economics, Harvard
			University)
11:15-11:25	10 min.		NOMURA Koji (Associate Professor, Keio Economic
14:05 44:05	10 main		Observatory (KEO), Keio University)
11:25-11:35	10 min.		OMORI Takashi (Vice President, Economic and Social
			Research Institute (ESRI), Cabinet Office / Vice
11:35-11:45	10 min.		Chairman, Economic Policy Committee, OECD)
11.30-11.45	TO Min.		KAWAMOTO Takuji (Deputy Director, Research and Statistics Department, Bank of Japan)
			Statistics Department, Dank Or Japan)
11:45-12:00	15 min.	Open Discuss	ion
12:00-13:00	60 min.	Lunch Break	
12.00-13.00		Lunch break	

13:00-15:45	165min.	Part II: Intern	ational Comparison: Analysis Based on the EU-
		KLEMS Project	
			Chair: FUKAO Kyoji (Faculty Fellow, RIETI / Professor, Institute of Economic Research, Hitotsubashi University)
13:00-13:55		"Current Stat	us of EU KLEMS"
13:00 - 13:25	25 min.	Presentation:	Marcel P. TIMMER (Assistant Professor, Department of Economics, University of Groningen)
13:25-13:40		Comments:	KURODA Masahiro (President, Economic and Social Research Institute (ESRI), Cabinet Office)
13:40-13:55	15 min.	Open Discuss	
13:55–14:50 13:55–14:20	25 min	Comparison	Analysis by Industry in Korea and International through EU KLEMS Database: Data Structure" PYO Hak Kil (Professor, Department of Economics,
10.00 11.20	20 11111		Seoul National University)
			HA Bongchan (Korea Institute for Industrial Economics and Technology)
			RHEE Keun Hee (Senior Researcher, Department of Productivity Innovation, Korea Productivity Center)
14:20-14:35	15 min.	Comments:	Marcel P. TIMMER (Assistant Professor, Department of Economics, University of Groningen)
14:35-14:50	15 min.	Open Discuss	ion
14:50-15:45		"Total Factor 2000"	Productivity Growth in China Industries, 1981-
14:50-15:15	25 min.	Presentation:	REN Ruoen (Professor, School of Economics and Management, Beihang University)
15:15-15:30	15 min.	Comments:	Harry WU (Professor, Hong Kong Polytechnic University School of Accounting and Finance)
15:30-15:45	15 min.	Open Discuss	ion
15:45-16:00	15min.	Coffee Break	
16:00-17:50	110 min.	Part III: Produ	uctivity Analysis Based on Micro-data (1)
			Chair: MIYAGAWA Tsutomu (Former Faculty Fellow, RIETI / Professor, Faculty of Economics, Gakushuin University)
16:00-16:55	55 mins	"Entry and E	xit Effects on Japanese Productivity Growth"
16:00-16:25	25 min.	Presentation:	FUKAO Kyoji (Faculty Fellow, RIETI / Professor, Institute of Economic Research, Hitotsubashi University)
			KWON Hyeog Ug (Assistant Professor, Nihon University College of Economics)
			KIM Young Gak (Graduate School of Economics, Hitotsubashi University)
16:25-16:40	15 min.	Comments:	NOSAKA Hiromi (Associate Professor, Faculty of Economics, Kansai University)
16:40-16:55	15 min.	Open Discuss	ion

16:55-17:50	55 mins	"Shadow of Death"	
16:55-17:20	25 min.	Presentation:	KIYOTA Kozo (Former Faculty Fellow, RIETI /
			Associate Professor, Faculty of Business
			Administration, Yokohama National University)
			TAKIZAWA Miho (Graduate School of Economics,
			Hitotsubashi University)
17:20-17:35	15 min.	Comments:	NAGAOKA Sadao (Research Counselor, RIETI /
			Director and Professor, Institute of Innovation
			Research, Hitotsubashi University)
17:35-17:50	15 min.	Open Discussion	

Tuesday July 25th, 2006 9:00-11:45

9:00-11:45	165 min.	Part IV: Produ	uctivity Analysis Based on Micro-data (2)
			Chair: TOKUI Joji (Professor, Faculty of Economics,
			Shinshu University)
9:00-9:40		"Effects of IT	Capital (or R&D Capital) on Productivity Growth"
9:00-9:30	30 min.	Presentation:	MOTOHASHI Kazuyuki (Faculty Fellow, RIETI/
			Professor, Department of Technology Management for
			Innovation, The University of Tokyo)
9:30-9:40	10 min.	Comments:	NAKAJIMA Takanobu (Professor, Faculty of Business
			and Commerce, Keio University)
9:40-10:20	40 min.	"Assessing t	he Contribution of Organization Capital on Firm-
		Level Produc	tivity in Japan"
9:40-10:10	30 min.	Presentation:	MIYAGAWA Tsutomu (Former Faculty Fellow, RIETI /
			Professor, Faculty of Economics, Gakushuin
			University)
			KIM Young Gak(Graduate School of Economics,
			Hitotsubashi University)
10:10-10:20	10 min.	Comments:	HARADA Nobuyuki (Assistant Professor, Department
			of Social Systems and Management, Graduate School
			of Systems and Information Engineering, University of
			Tsukuba)
10:20-10:35	15 min.	Coffee Break	
10:35-11:15	40 min.		and Productivity"
10:35-11:05	15 min.	Presentation:	INUI Tomohiko (Professor, Nihon University College of
			Economics)
	15 min.		TODO Yasuyuki (Associate Professor, School of
			International Politics, Economics and Business,
	40 1		Aoyama Gakuin University)
11:05-11:15	10 min.	Comments:	TOMIURA Eiichi (Faculty Fellow, RIETI / Professor,
			Department of Economics, Yokohama National
11:15-11:45	30 min.	Open Discuss	ION
44.45.40.55	00		
11:45-12:45	60 mín.	Lunch Break	